Забележителности в Пампорово: Какво да видите в курорта?

панорамен изглед към Пампорово

Всяка година Пампорово привлича хиляди туристи с обещание за ски забавления, спокойствие и чист въздух. Но един от най-големите ни планински курорти предлага чудесни условия за отдих не само през студените месеци. През пролетта и лятото също може да прекарате незабравима почивка в планината, ако изберете Пампорово. 

В случай че планирате да посетите курорта, най-вероятно се питате какво може да правите в свободното си време. И понеже вярваме, че почивката е пълноценна, когато отдихът е съчетан с разходка до нови места, днес ще ви представим няколко забележителности в Пампорово, които си заслужава да посетите. 

Връх и кулата Снежанка

1926-метровият връх Снежанка е най-високият за района на Пампорово. Намира се на около 15 км северно от Смолян. Изкачването му едва ли ще ви затрудни (дори ако сте начинаещи), а за финал ще бъдете възнаградени с невероятни гледки. Връх Снежанка е под номер 89 в Стоте национални туристически обекта. Печат може да вземете в планинската спасителна служба до хижа Студенец или на входа на телевизионната кула. 

Говорейки за телевизионната кула, няма как да не кажем, че тя е сред емблематичните забележителности около Смолян и своеобразен символ на Родопите. Няма човек, който да не е чувал за кулата Снежанка. Няма и турист, който да е планирал почивка в Пампорово, и да не е качил до върха ѝ. И вие трябва да го направите – става бързо, с анасньор. От всички в Пампорово забележителности – тази без съмнение е най-популярната.

Кулата е с височина 146 м. Ако не покорите върха, то на всяка цена отделете време и се качете на върха на кулата. Тя разкрива уникална панорамна гледка към околностите. 360-градусовият изглед със сигурност ще ви остави без дъх. Горе има кафе-сладкарница. Може да се подкрепите с нещо сладко или топъл билков чай например. 

забележителности в Пампорово - кула Снежанка

Орфееви скали

Приключението си може да продължите с разходка до Орфееви скали. Твърди се, че били любимо място на Орфей. Величествените гледки, които се откриват оттам, го вдъхновявали. Любувайки се на уникалната природна красота, той свирел на своята арфа и огласял с музиката си цялата планина. Днес това е предпочитано място за разходка от малки и големи. Подходящо е за разходка и за семейства с малки деца. 

Орфееви скали се намират под връх Снежанка. Полегата и добре маркирана пътека ще ви отведе до скалите. Има обозначителни табели – ясно показват пътя, така че всеки да ги открие с лекота. Пътеката тръгва от асфалтов път в подножието на телевизонната кула. Недалеч от нея има черен път, който се разделя на две. За ориентир може да използвате дървената беседка, намираща се там. Жълта табета за Орфевеи скали подсказва, че сте на правилното място. 

Преходът е кратък. Отнема около 15-20 минути в посока при спокоен ход, а гледката е прекрасна. В далечината проблясват Смолянските езера. По пътя се срещат малини, боронинки, къпини. Представители на фауната пък са таралежи, катерички, гущери.  Отделете време да си направите снимки за спомен. 

Орфееви скали до Смолян - забележителности Пампорово

Capitalica – вили под наем Пампорово

След дълъг ден разходки до популярните заблежетилности в Пампорово всички имаме нужда от две неща – вкусна храна и уют. Точно с мисъл за комфортното прекарване на нашите гости обзаведохме вили Carpe Capitalica и Capitalica Forte

Вилите са разположени на тихо и спокойно място в Пампорово. Разполагат с напълно оборудвана кухня, в която може да приготвяте вкусни и различни ястия. Удобни спални, просторна всекидневна, балкон с гледка – това също е част от нашето предложение за вас и вашата почивка. Предимствата на наемането на вили Capitalica се се допълват от възможността за self check in. 

Доверете ни се за своя престой. В нашите вили ще усетите комфорта и уюта на собствения си дом, докато пишете своята планинска приказка с име Пампорово. Без значение дали планирате семейна почивка, ваканция с приятели или бягство за уикенда с половинката, ще ви очакваме.

вила в Пампорово - Капиталика