Родопска кухня: Вкусната страна на Пампорово

Родопите

Родопа планина – музата на митичния Орфей, тайнствена и необятна – радост за душата на туриста. Без съмнение, с красота и мистика, Родопите привличат хиляди български и чуждестранни посетители, дошли да почерпят от енергията. Това е най-обширната планина на територията на България. Обсипана с хиляди забележителности, известна с многобройните си водопади, възвишения и пещери, но и с колорита на населението, традициите и невъобразимо вкусната храна. Днес ще ви разкажем за задължителните родопски специалитети, които да опитате, докато сте в региона. Не може да сте на почивка в този край на страната и да не опитате традиционна родопска кухня.

Родопска кухня – палитра от вкусове и аромати

Сигурни сме, че всеки почитател на домашната кухня ще открие нещо за себе си. Родопчани са привърженици на сезонните деликатеси и по тази причина всичко, което ще ви поднесат, е прясно. През пролетта се набляга на зелени продукти, а през зимата – на месо. Родопските ястия са изключително изчистени като състав, което ги прави достъпни за приготвяне вкъщи. Климатът тук е подходящ за отглеждането на картофи и боб, а местните творят разнообразни гозби с креативност и любов. В Родопите храната е екологично чиста и здравословна – предимно печена или варена. Вкусът на гозбите е балансиран и запомнящ се.

Родопски клин с ориз

За хората, израснали в планината, традициите и занаятите са нещо свещено. Те се стараят да съхранят и предадат своите знания през поколенията. Затова не се свенете и попитайте готвачите за рецептата на качамака по родопски или клина с ориз. Тези рецепти са резултат от хиляди опити и комбинации от времето, в което родопските села са били трудно достъпни. Липсата на удобни пътища и отдалечеността от големите центрове затруднявали снабдяването с хранителни продукти. Жителите били принудени да комбинират това, което сами могат да произведат. Ще се убедите, че са се справили чудесно!

На родопската трапеза никога не липсват млечните продукти. Старите мандраджии от векове съхраняват тайните на вкусното сирене, киселото мляко, изварата и кашкавала и ги предават на своите деца. Не пропускайте да посетите една от местните мандри и да опитате продукцията. Ако ви хареса, вземете си и за вкъщи!

Ето и някои от най-известните родопски специалитети, част от емблематичната родопска кухня:

 

Пататник по родопски

Пататникът е типичен родопски специалитет, който може да се изпече на фурна, на пещ или на тиган. Изключително простичък, но невероятно вкусен. Приготвя се с картофи – “патати”, както са известни в този край. Според това в кой родопски район сте попаднали, можете да опитате различни варианти на ястието. На някои места се слагат кори за баница, на други се добавя яйце, но без съмнение всичките са много вкусни. Основната рецепта включва настъргани картофи, лук, яйца, сирене и масло, подправени със сол и джоджен. Оформя се гъста смес, която се изпича и гарнира с прясно бяло сирене.

Родопска кухня

Родопски клин 

Няма как да говорим за родопски ястия и да не споменем емблематичния клин. Това е традиционен вид баница, приготвяна с ориз. Специалитетът може да се приготви както с готови, така и с ръчно точени кори, като естествено, автентичният клин се прави с домашни кори. Ако решите да го приготвите сами, ще са ви необходими също ориз, яйце, извара или сирене за добавяне, а също масло и прясно мляко. Клинът може да се приготви както на пещ, така и на тиган.

Качамак със сирене и масло 

От както в Родопите има царевица, има и качамак. С налагането ѝ като селскостопанска култура домакините в района започнали да умуват как да я оползотворят за трапезата. Качамакът се приготвя с царевично брашно, вода, сирене и масло и се подправя с червен пипер и сол. За жените от 18-ти век то наподобявало питка, но за разлика от питката, не се замесва, не се точи и не втасва, което им пестяло време. За качамака всички казват “Има го навсякъде в България, но в Родопите е най-вкусен!” 

Родопски качамак с масло - родопска кухня

Родопската кухня има още много с какво да се похвали. Тя е национално богатство, което печели и чуждестранните туристи. Съветваме ви да опитате от всичко, дори да е по малко. Почти всеки ресторант в Пампорово ще предложи тези специалитети, защото винаги са приготвени с гордост и пресни продукти. Ако пък искате да се потопите в спокойствие и тишина при престоя си тук, настанете се във вили Капиталика и поръчайте за вкъщи.