На ски в Пампорово – всичко, което трябва да знаете

семейство на ски в Пампорово

На ски в Пампорово – най-слънчевия зимен курорт в България

Новата година е тук, а това означава нови възможности за забавления. Почивка в Пампорово винаги е добра идея. С прекрасната си природа и разнообразни ски писти, курортът привлича хиляди туристи всяка година. Били ли сте в Пампорово? 

Курортът се намира в Родопа планина, само на 90 км от Пловдив. Климатът му се характеризира с мека зима, отсъствие на силни ветрове и над 240 слънчеви дни в годината. Заради това Пампорово се радва на признанието най-слънчев зимен курорт у нас.

Ако планирате скоро ски почивка в Пампорово, ето всичко или по-точно най-важното, което трябва да знаете.

семейство кара ски на пистите в Пампорово

Ски писти Пампорово – забавления за малки и големи

Ски зони Пампорово и Мечи чал започват съвместно работа през 2016 г. Така днес ски зона Пампорово включва приблизително 60 км ски писти, предназначени за каране на ски, сноуборд, спускане с шейни. Трасетата са с различна степен на трудност, което прави курорта идеален за начинаещи и опитни скиори. Независимо от вашата възраст и ски умения, тук ще откриете отлични условия за практикуване на зимни спортове и за забавления. Общият брой на всички лифтови съоръжения, обслужващи пистите, е 15. 

Според нивото на трудност, пистите се делят на зелени, сини, червени и черни. Зелени са предназначени за напълно начинаещи ски ентусиасти. Със син цвят се отбелязват тези, които са за начинаещи и средно напреднали ски любители. Червените изпитват уменията на напреднали скиори, а черните са за професионални състезатели и експерти. 

  • За начинаещи: Байпас – малката стена и Ски път Пампорово – Туристическа

  • За начинаещи и средно напреднали: Байпас Пампорово, Орловец, Перелик – Южните, Смолянски езера, Дельово дере – Дамска, Стойките 1, Стойките 2 и Фън Слоуп

  • За напреднали: Язовира, Снежанка 4А, Малина, Дельово дере – Дамска, Картола и Мечи чал

  • За състезатели и професионалисти: Стената, Арх. Петър Петров – Европейска, Снежанка и Байпас Малина

Вече знаете на кои от разположените в Пампорово писти може да направите първите си стъпки, при това в безопасна и приятна среда. Ако имате опит по ски пистите и искате да подобрите своите умения, може да изберете между осем писти. В случай че за вас ски спортовете са синоним на страст и адреналин, изберете сред пистите, отбелязани с червено. Пампорово има какво да предложи и на професионалните състезатели, за които спортът е начин на живот. 

Преди да се отправите към която и да е писта, проверете дали е отворена. Следете прогнозата за времето, защото макар и слънчев курорт, Пампорово е сгушен в прегръдката на планината и времето може да ви изненада. 

жена кара ски по време на ски почивка в Пампорово

Ски уроци – сноуборд и ски училища

Учебните центрове в Пампорово предлагат уроци за всички желаещи да научат или подобрят своите ски умения. Има обучения както за начинаещи, така и за напреднали скиори. Ски инструкторите са опитни и дружелюбни. Ще създадат приятна и мотивираща атмосфера и ще ви помогнат да станете истински майстор на ските или сноуборда. 

В случай че искате инструкторът да отдели внимание само на вас, тогава изберете индивидуално обучение. Има възможност и за обучение в група. Препоръчваме ви този вариант, тъй като така ще създадете нови приятелства и ще се забавлявате, докато усвоявате едно ново умение. 

Наем на ски и сноуборд оборудване

Ако това ще бъде първата ви ски почивка, няма нужда да инвестирате в собствена екипировка. В Пампорово можете лесно да наемете всичко необходимо – ски или сноуборд, обувки, каска, очила, ски обувки. Когато наемете оборудване, не само спестявате средства, но и пространство при пътуването. Необходимостта от транспортиране на големи и тежки багажи отпада. 

Настаняване в Пампорово

След цял ден, прекаран на ски пистите, всичко, от което ще се нуждаете е топлина, уют и спокойствие. С мисъл да ви предоставим всичко това обзаведохме вили Capitalica Carpe и Capitalica Forte. Разбира се, в курорта има различни места за настаняване, като може да изберете най-подходящото за вас според предпочитанията и бюджета си. Но самостоятелната вила под наем ви позволява да усетите комфорта на собствения дом, докато се радвате на уникални планински гледки. Нашите вили разполагат с чугунена камина, проведена от норвежка фабрика, което е нашето обещание за вас за огън в камината и топлина в сърцата.

Пампорово през зимата