3 интересни села около Пампорово, които да посетите

Села около Пампорово

Когато дните стават по-дълги, нощите по-топли, а слънцето по-силно, значи е лято! Време е да оставим тефтерите, служебния телефон и грижите поне за малко. В отпуск ли сте вече? Е, нека тогава ви разкажем как да го прекарате незабравимо – с вашето семейство, приятели или половинка на интересни и нови места. Пампорово, освен че е отличен зимен курорт, има страхотни летни предложения. Чист въздух, спокойна атмосфера и тишина в необятните мистични Родопи. Вече сме ви разказвали за курорта през лятото в тази статия. Днес ще ви запознаем с най-интересните села около Пампорово, впечатляващи с красота, култура и автентичност.

Село Стойките

Стойките е едно от най-колоритните села около Пампорово, които си струва да посетите. Впечатлява гостите си със спиращи дъха планински пейзажи, интересна история, родопски традиции и бит. С влизането в селото пред вас се откриват фантастични изгледи към върхове Перелик, Мургавец и Карлък. Една от най-интересните, разположени в Стойките забележителности, е музеят на гайдата. В него можете да видите интересни експонати от над сто дарители от всички фолклорни области в България. Най-любопитният експонат е гайдата, с която е записана песента на Валя Балканска – “Излел е Делю хайдутин”, стигнала и до космоса.

Освен музея, там е и храм “Св. Св. Петър и Павел” – най-красивата църква в планината на Орфей. Любопитен за село Стойките е и бронзовият медал. Да, правилно разбрахте. Точно там е открит бронзов медал от първите Олимпийски игри, играни някога – Атина, 1896. Сведенията гласят, че е бил притежание на местен овчар и боец, озовал се в гръцката столица. Твърди се, че родопчанинът е първият българин участвал някога в игрите. Тази година село Стойките за поредна година е домакин на националния събор на гайдата “Апостол Кисьов” на 29 и 30 юни. Имате възможност да чуете величествените мелодии сред планината.

Родопите - село Гела

Село Гела 

Друго магическо кътче от Родопа е Гела – село, което ще ви плени с безмерна красота, тишина, спокойствие и енергичен заряд. На това място сякаш времето спира. Наред с Рупите и Кръстова гора, село Гела също притежава онази енергия, която ни омайва. На тези места човек се свързва с природата, става някак по-лек и безгрижен и винаги си тръгва излекуван. Мястото е предпочитано за лечение на белодробни заболявания заради чистия си въздух. На землището на селото са намерени находки, доказващи обитаването му от траките и византийците. Една от най-показните находки е тракийски некропол на водач и подчинените му.

Това, което привлича хиляди туристи годишно и е една от най-изявените в село Гела забележителности, е гайдарското надсвирване. Това е местен събор в Гела, известен още като Илинденски събор, поради факта, че се провежда на Илинденски поляни около Илинден. Събитието се прочува и в чужбина, давайки ни възможност да представим традициите на държавата ни на международно ниво и да попием от чуждите фолклорни маниери. Тази година гайдарското надсвирване в Гела ще се проведе на 3-ти и 4-ти август. Силно ви съветваме да го посетите и да се насладите на звука и вкуса на Родопите, с вкусни чевермета и хубава музика.

Село Стойките - села около Пампорово

Широка Лъка

Широка лъка се отличава от другите села около Пампорово със своя автентичен български облик, богато минало и забележителности. В живописното селце се помещава НУФИ – Националното училище по фолклорни изкуства. Училище, което съхранява фолклора и го предава на децата, предизвиквайки любов и уважение към родното. А сред най-величествените забележителности в Родопите – Момата – ви чака само на километър от селото. Това е скално образувание, наподобяващо девойка, по пътя за село Врабчево. Легендата за Момата наподобява повечето родопски легенди, но също така говори за разбиранията и вярата на българите от миналото:

Някога живяла чудна мома на име Каня Яковерка. Момичето било скромно и работливо. Един ден Каня извела овцете си на паша. За ужас, към нея се запътили турски заптиета, които искали да я потурчат и отвлекат. Момата, вярна на Бога, помолила да се вкамени тя и стадото ѝ, но да се пожали честта ѝ. На мястото се издигнала висока скала, подобна на момиче, а около нея малки скали – нейните овце.

Широка Лъка